Kaedah Mudah Hafal al-Quran

Keutamaan memberi salam


Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Manusia yang terdekat dengan Allah SWT ialah mereka yang memulakan memberi salam.” (HR. Ahmad, Abu Daud)

Nabi SAW ditanya apakah amalan yang terbaik dalam Islam. Baginda bersabda: “Memberi makan kepada yang lapar dan memberi salam kepada orang yang kamu kenali dan yang tidak kamu kenali.” (HR Bukhari dan Muslim)


Antara hukum hakam yang menarik mengenai salam adalah :

1.Makruh memberi salam dengan ucapan “Alaikumus salam.”

Rasulullah s.a.w. bersabda apabila Jabir .a. memberi salam dengan lafaz tersebut, “Jangan kamu mengatakan alaikas salam.” Dalam riwayat Abu Daud disebut, “Kerana sesungguhnya ucapan alaikas salam itu adalah salam untuk orang yang telah mati.” (Riwayat Abu Daud dan al-
Tirmizi)

1.Dianjurkan mengucapkan salam sebanyak tiga kali di khalayak ramai. Di dalam hadis Anas disebut bahawa: “Nabi s.a.w. apabila Baginda mengucapkan sesuatu kalimah, ia mengulanginya tiga kali. Dan apabila ia datang kepada sesuatu kaum, ia memberi salam kepada mereka tiga kali.” (Riwayat al-Bukhari)

Termasuk dalam sunah memberi salam seperti berikut:
Orang yang berkenderaan memberi salam kepada orang yang berjalan kaki.

2.Orang yang berdiri/berjalan memberi salam kepada orang yang sedang duduk.
Individu (seorang) memberi salam kepada kelompok ramai dan kelompok yang sedikit memberi salam kepada kelompok yang lebih ramai.
Orang yang muda memberi salam kepada orang yang lebih tua.
Disunatkan meninggikan sedikit suara memberi dan menjawab salam, supaya jelas didengar, kecuali seandainya ada orang yang sedang tidur.
Disunatkan memberi salam sewaktu masuk ke sesuatu majlis dan ketika keluar dari majlis.

3.Disunatkan memberi salam ketika masuk ke rumah walaupun rumah yang kosong.

4.Makruh memberi salam kepada orang yang sedang qada hajat.

5.Disunatkan memberi salam kepada anak-anak.

6.Tidak memulai memberi salam kepada orang bukan Islam. Namun sekiranya mereka yang mendahulukan memberi salam, maka jawablah: “Wa’alaikum.” Disunatkan memberi salam kepada sesiapa jua sesama Muslim, sama ada yang dikenali atau tidak.

7.Sunat menjawab salam yang dikirimkan melalui orang lain.

8.Jangan memberi salam dengan isyarat melainkan ada keuzuran seperti sedang solat, bisu atau jarak yang agak jauh.

9.Digalakkan berjabat tangan, kecuali dengan wanita atau lelaki yang bukan mahram.

10.Haram membongkokkan badan atau sujud sebagai tanda penghormatan semasa memberi salam.

Semoga kita dapat sama-sama mengamalkan sunnah yang kecil ini, bagi memperolehi ganjaran yang besar disisiNya.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    coqbc [url=http://www.drdrebeatsbuycheap.com]cheap beats by dre[/url] ahasn http://www.drdrebeatsbuycheap.com xrwsg [url=http://www.drdrebeatscheapest.com]beats by dre[/url] yfuot http://www.drdrebeatscheapest.com bgfvi [url=http://www.drdrecheapbeats.com]cheap beats by dre[/url] qvliy http://www.drdrecheapbeats.com gzxye [url=http://www.drdreoutletstores.com]beats outlet[/url] ibxut http://www.drdreoutletstores.com vqnom [url=http://www.cheapestdrdrbeats.com]beats by dre[/url] hcesi http://www.cheapestdrdrbeats.com uqsmj [url=http://www.cheapbeatsdrdrestores.com]beats by dre[/url] wggim http://www.cheapbeatsdrdrestores.com epbx

Post a Comment